Dada a családban: 4 pszichológiai «veszély»

D

Miután jelentős tapasztalatot szerzett tanárként vagy nevelőként egy iskolában vagy óvodában, sok nő úgy dönt, hogy dadaként vagy nevelőnőként helyezkednek el egy családban. Azonban kevesen teszik fel a kérdést: „Készen állok erre?”. Első ránézésre sokkal könnyebb a családban dolgozni: nincs papírmunka, nem 20, hanem egy tanulóra összpontosul a figyelem, és az órarend sem rossz. Ennek ellenére még a szakember sem mentes a pszichés nehézségektől a gyermekekkel és a szülőkkel való kapcsolataiban – nem beszélve a kezdőkről. Szóval készülj!

Bizalomtalanság

A dada ellenőrzését gyakran nem lehet elkerülni, mert a gyerekek biztonságáról beszélünk. A hamis ajánlások meglehetősen gyakoriak, ezért ne sértődjön meg azon, hogy a munkáltató szeretne kommunikálni előző munkáltatójával. Az őszinteség, a magabiztosság és a nyitottság az interjúban a fő ütőkártyád. És ahhoz, hogy ne érezzen lelki kényelmetlenséget, elegendő csak eredeti dokumentumokat megadni: útlevél, orvosi igazolás, ajánlólevelek.

Tanítások

Ön szakképzett védőnő, pedagógiai végzettséggel? Van komoly tapasztalatod a hátad mögött? Büszke vagy felnőtt sikeres gyermekeidre? Hallott már több tucatszor hálát a tanulók szüleitől? Gratulálunk! Lehet, hogy sokak számára tökéletes dajka lehetsz, de nem mindenkinek. Még a legtapasztaltabb tanárok is kénytelenek reagálni egy fiatal anya megjegyzéseire. És itt vitatkozni teljesen helytelen, még akkor sem, ha 100%-ig biztos abban, hogy igaza van. Mindenekelőtt a szülők utasításait kell követni.

Nanny gyerekekkel a konyhábanEllenmondások</h2 >

A védőnői munkában gyakran találkozhatunk olyan helyzettel, amikor a gyermek anyja az egyik, az apa a többit, a nagymama pedig a harmadikat. Anyám például megtiltotta a lisztet etetni, a nagymamám pedig azt csinálja, amit minden nap hoz az unokájának, akár pitét, akár egy szelet tortát. Ugyanakkor a napi helyes táplálkozás felelőssége Önt terheli. Ilyenkor érdemes az összes családtagot összeszedni, és a vitás pontokban megegyezni.

Kivonat

Ha olyan iskolából vagy óvodából érkezel, ahol a tiszteleten alapuló szakmai kapcsolatok egy bizonyos modelljét fogadták el a csapatban, akkor úgy tűnhet, hogy a család lenéz. Nem mindenkinek sikerül nemcsak alkalmazottja a szüleinek, hanem barátja is. Ne érezd fájdalmasan ezt a tényt, bármennyire is szeretnél barátkozni. Ugyanez igaz a tanulókra is: az elkényeztetett gyerekek lemásolják anya és apa viselkedését, azt hiszik, hogy te szolga vagy. A megfelelő megközelítés megtalálása és a kapcsolat megváltoztatása sok időbe telik.

Mielőtt beleegyezik, hogy dadusként dolgozzon egy családban, elemezze, hogyan esik egybe a nevelésről alkotott nézetei és akár néhány hétköznapi árnyalat is. Néha a túl messzire ment pszichológiai «reszelők» elég okot adnak a kirúgásra. Ne feledje: egy dada csak akkor tud pszichológiai kényelmet teremteni valaki más házában, ha ezt a lelkében érzi.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии