Йога с пелёнок: детям понравится!

Й

Egy felnőtt számára a jóga egy módja annak, hogy kikapcsolódjon, kipihenje magát a hétköznapokból és megtalálja a harmóniát önmagával. Valaki azt fogja mondani, hogy ez egy egész filozófia, amelyet fiatalon lehetetlen megérteni. Valaki helyesen megjegyzi, hogy a jóga fizikailag és fiziológiailag meglehetősen összetett. Valakinek azonban eszébe jutott egy jó ötlet – a jóga „gyermeki” változatának kidolgozása: nem túl fárasztó, és még a izgulók számára is érdekes.

Felnőttek és gyermekek számára egyaránt: milyen előnyökkel jár a közös tevékenységek?

A jóga egy évszázados eszköz a lélekkel és a testtel való harmónia megtalálására. Nem rendelkezik semmiféle sietségről vagy akár minimális erőszakos megnyilvánulásról. Mivel a gyerekek még nem tanultak meg járni, bizonyos érzelmi állapotok alatt öntudatlanul ászanákká (pózokká) válnak, és addig maradnak bennük, ameddig úgy érzik, a test megkívánja. A gyerekek már kétéves korukban megpróbálják felvenni a Lotus pozíciót, anélkül, hogy azt gondolnák, hogy ez a jóga egyik eleme. Próbálj meg odafigyelni az ilyen „tevékenységre”: talán ebbe az irányba lenne jobb, ha a gyerek érdeklődését, energiáját irányítaná, „befektetve” a jó hangulatba, egészségbe.

jóga gyerekkel a stúdióban

Az elméleti szakemberek és a gyakorlati szakemberek megjegyzik az intelligens jóga vagy a gyermekeknek szóló jóga nagyszerű előnyeit, nevezetesen:

  1. Segít az «energia» helyes elosztásában. Éppen ezért az órák «felkavarják» a zárt babákat és nyugtatják a hiperaktívakat.
  2. Helyes testtartást, rugalmasságot, izomerőt formál.
  3. Fejleszti a koordinációt, valamint a testmozgások plaszticitását.
  4. Javítja az alvást, kiegyensúlyozza a viselkedést.
  5. Tudatos hozzáállást alakít ki saját egészsége iránt.
  6. Felfedi az emberi test lehetőségeit.

Ami az anyával vagy apával közös jógát illeti, az interakció fontos szerepet játszik itt. A foglalkozások során növekszik a gyerekek és a szülők közötti fizikai bizalom szintje, közösen osztanak meg új tapasztalatokat, szorosabbá válnak a kommunikációban. A páros jóga lehetővé teszi a testek határainak átérezését, ami különösen a kicsik számára fontos, akik még egynek tekintik magukat anyukájukkal, nem pedig külön szervezetnek.
Az új érintkezési pont olyasvalami, ami a felnőtté válás egy bizonyos szakaszában annyira szükséges a gyermekek számára. A hétköznapokban mindig a szülő irányít, „felül”, míg a gyerek „beosztott”. A közös jóga egy olyan tér, ahol mindkettő egyenlő. Sőt, bizonyos pozíciókban a gyermek is ugyanilyen hozzájárulást nyújt, és néha támogatja az anyát. Ilyen környezetben illik azt mondani, hogy egy fej jó, de kettő még jobb.

Mikor kezdhetem?

A babajóga egy olyan irány, amelynek megjelenése bebizonyította, hogy a keleti gyakorlat elemei már a születés első napjaitól kezdve bevezethetők. A babáknak speciális gimnasztikát mutatnak be, amelynek célja az ízületek és a gerinc erősítése. Ezeket a különleges gyakorlatokat nyugodtan, kellemes érintkezésben kell végezni. Ha azonban a baba kitör, visít, érdemes egy időre felhagyni a babajógával.Várja meg, amíg a baba legalább két éves lesz: ha anyu vagy apu jógizik, valószínűleg együtt akarja majd csinálni.

Azt is megfigyelték, hogy az aktív gyermek megnyugszik, ha részt vesz egy felnőtt jógaórán, és nem csinálja. Például Odesszában a gorplyazhi jógatanár, a YogAnika lehetővé teszi, hogy gyerekekkel és akár állatokkal is részt vegyen az órákon. Hajnalban jógáznak. Vannak gyerekek, akik szívesen tornáznak az anyukája mellett, vannak, akik a homokon futnak és a parton pancsolnak, és az óra végére mindenki békésen és nyugodtan fekszik a szőnyegekre és pihen.

Jóga a City Beachen

Életkortól függően az órák jellege eltérő:

  • 2-4 év. Az az időszak, amikor a gyerekek jól érzékelik a vizuális információkat, megfigyelik a mozgásokat, megpróbálják megismételni azokat. Ezért kezdheti olyan egyszerű gyakorlatokkal, mint a „guggolás, mint a béka”, „nyújtózkodj, mint egy macska”.

Megjegyzés: a póznevek állatnevekkel magyarázhatók. Ilyen például egy macska, egy kutya arccal lefelé, egy kobra, egy teve és így tovább. Végül is minden ászana természetesen megismétli a különböző állatokat. A jógik azt mondják, hogy ennek megvan a magyarázata: az ilyen testtartások elvégzésével az ember kifejleszti magában ezeknek az állatoknak a tulajdonságait. Például egy kígyó hajlékonysága, egy teknős türelme vagy egy béka mozgékonysága. Szeretetet és örömöt is tanulhatsz az állatoktól.

  • 4-7 év. Ideje áttérni a teljes gyakorlatsorokra, ha van tapasztalata az egyes elemek sikeres végrehajtásában. Ugyanakkor játékmotívumnak is kell lennie.

Legyen felkészülve arra, hogy egy bizonyos ponton a fia vagy lánya maga is jógázni szeretne. Az optimális idő erre a 10-12 éves kor, amikor már az érzéseire tud koncentrálni, figyelemmel kíséri az izomlazulást, feszülést, szabályozza a légzést. Ha ez nem történik meg, ne kényszerítse a gyerekeket „elválásra”: talán most más tevékenységre van szükségük — sportra, művészetre stb.

Általános javaslatok

Az elméletet korai életkorban a lehető legegyszerűbben kell bemutatni. Ugyanez a helyzet a jógával: egyes elemei ellentétesek a gyerekek tudatával, ezért érdemes kicsit később elmagyarázni.A jógában többféle légzés létezik (az úgynevezett pránájámák), de a gyakorlás első éveiben nem szabad elmélyíteni a gyermeket ezekben a technikákban. Egyszerűen odafigyelhet a belégzés és a kilégzés megfigyelésére. Az ilyen légzés megnyugtatja az elmét és segít ráhangolódni a leckére. Neked (mentorként vagy oktatóként) meg kell tanulnod irányítani a gyermek képzeletét, hogy az órákon is fenntartsd a figyelmét. Nem nélkülözheti a játékformákat.
A kérdés megválaszolásakor, hogy gyermekeidnek szüksége van-e jógára, mindenekelőtt döntse el, mi a jóga az Ön számára? Nincs garancia arra, hogy gyermekének tetszeni fog. Elképzelhető, hogy az otthoni svédfal vagy a heti többszöri tánctanfolyam elég lesz neki. Azonban legalább egy páros jóga a közeledés érdekében biztosan nem zavarja a családot.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии