MUKI kutatások - Munka kisgyermekkel
Mit kínál a Munka kisgyermekkel program

Kapcsolat

MUNKÁLTATÓKNAK MUNKAVÁLLALÓKNAK Hírlevelet kérek Kérdésem van Tudástár

 

 

 

 

 


 

victum.hu www.artima.hu
A projektet támogatjaA projektet támogatja


© Copyright
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
2014

Hogy szólaljak meg?
Kisgyermekesek kompetenciavesztése

A kisgyermekes szülők legtöbbet nyelvi és informatikai kompetenciáikból vesztenek az otthon töltött időszak alatt. Ezt mutatta ki a MUKI 250 kisgyermekes körében, a közelmúltban végzett kutatása. 

Megkopott készségek

"Míg korábban, a munkahelyemen rendszeresen angolul folytattam a telefonbeszélgetéseimet, a kisfiam mellett nyilvánvalóan nem használtam az idegen nyelvet. Hiába figyeltem arra, hogy angolul nézzünk este a férjemmel filmeket, vagy hogy néha egy-egy angol rádióadóra kapcsoljak, azért ez mégsem ugyanaz, mint amikor egy külföldivel kell magad megértetned."
(Anita, kétgyermekes anyuka)

A Munka kisgyermekkel program alatt végzett kutatás során 250 szülő válaszolt arra a kérdésünkre, hogy megítélése szerint milyen készségei, kompetenciái csökkentek leginkább a kisgyermekkel otthon töltött időszak alatt. A válaszadók 80%-a jelölte meg a nyelvi és a számítástechnikai készségek, mint alapvető kompetenciák csökkenését.

Ezzel az eredménnyel összhangban van a MUKI keretében nyújtott szolgáltatások hasznának felmérése is: a válaszadó anyukák 1-5-ös skálán, átlagosan 4,7 ponttal, a legértékesebbnek jelölték meg a nyelvi szolgáltatásokat. Többségük alapvető szakmai jellegű kompetenciának tartotta a nyelvismeretet, amely az összes készség közül a leginkább csorbul a gyes/ gyed időszaka alatt.


Nagyvállalati tapasztalatok

A kompetenciavesztést e két területen több nagyvállalati kapcsolattartó is megerősítette. Vannak természetesen kiváló programok, egy nagy gyógyszeripari cég például kiemelt figyelmet fordít a kisgyermekesek reintegrációjára. "A szülőket kész programcsomaggal várjuk vissza. Ebben az idegen nyelvi képzés éppúgy benne van, mint ahogy a számítástechnikai gyorstalpaló, hisz senki nem várja, hogy a kimaradt néhány év alatt a szülő teljes felkészültségben térjen vissza." - nyilatkozta nekünk a szervezet kisgyermekesekért felelős szakembere. 

A tapasztalat azonban sajnos mást mutat. A munkáltatók többsége még mindig a kisgyermekesektől várja idegen nyelvi ismereteik és nyelvhasználatuk szinten tartását, és ezt akár a belső, akár a külső interjúztatáskor számon kérik.

"Manapság már nem az érdekli a munkáltatókat, hogy a jelentkező milyen nyelvvizsgát tett le, hanem az, hogy ki tudja-e magát fejezni választékosan, tud-e ad hoc helyzetekre reagálni idegen nyelven is. A munkába visszatérő kisgyermekesek nincsenek előnyben e téren, ezt aláírom." -  válaszolta a gyermekük mellől munkába visszatérő, és új helyen kezdő munkavállalókkal kapcsolatos kérdésünkre az egyik fejvadász cég kollégája. Ugyanez volt a véleménye egy nagyvállalati, belső állások közvetítésével foglalkozó HR business partnernek is.


Alapvető kellékek


Elkeseredésre azonban mégsincs ok: a MUKI tapasztalatai szerint, ha megvan az első lökés, ami egy kis magabiztosságot ad a megszólaláshoz és a kifejezéshez, a munkában a gyakorlat során hamar visszatér a régi tudásszint, ahogy a nyelvhasználat készsége is. 

Vannak azonban alapvető kellékek: egy idegen nyelven választékosan megírt önéletrajz, egy pár soros motivációs levél, de saját céljaink, elképzeléseink kifejezése vagy egy rövid telefonbeszélgetés gördülékeny lebonyolításának készsége is ide tartozik.

A MUKI-ban több száz szülő hiányosságait vizsgálva állítottunk össze komplett csomagot a problémára, amely egy hónapos munkával tölti meg a munkaerő-piaci újrainduláshoz szükséges idegen nyelvi kompetenciazsákot.

További részletek itt találhatók.

Kapcsolat:
 
Kálmán Edina
program-
menedzser
 
kalman@ifka.hu
+3620 581 2822

 

Hírek

2015.03.23.
Szülőnek lenni
2015.03.16.
Returning to work

 

bezár
vissza előre