K - Külső munkaerő felvétele - Munka kisgyermekkel
Mit kínál a Munka kisgyermekkel program

Kapcsolat

MUNKÁLTATÓKNAK MUNKAVÁLLALÓKNAK Hírlevelet kérek Kérdésem van Tudástár

 

 

 

 

 


 

victum.hu www.artima.hu
A projektet támogatjaA projektet támogatja


© Copyright
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
2014


Kisgyermekesek közvetítése

 Valamit valamiért


A Munka kisgyermekkel program során komoly munkavállalói adatbázist építettünk fel, többségében jó képességű, több nyelven beszélő, komoly szakmai múlttal rendelkező, főleg kisgyermekes anyukával, akiket régi munkahelye – átszervezés, a cég megszűnése vagy egyéb okok miatt – nem tudott visszavenni.

Ezek a személyek viszonylag rövid időn belül találnának maguknak állást a munkaerőpiacon, ha hagyományos feltételekkel (8 órás, helyhez kötött) meghirdetett pozíciót keresnének. Állításunk nem csupán feltevés, hanem kutatási eredmény: a tényleges elhelyezkedési esélyeket a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológiai és Társadalompolitikai Intézete vizsgálta névtelen adatbázisunk alapján. Azt találták, hogy a munkakeresés hossza a keresett pozíció jellegével van összefüggésben: talán nem meglepő módon azok a szülők helyezkednek el hamarabb, akik hagyományos, nyolc órás állásokat keresnek.

A kisgyermekesek azonban nem a standard munkabeosztást keresik, és inkább választják a hosszabb munkakeresési szakaszt, mintsem hogy a családot hanyagolják a munka javára. Leendő munkahelyük kiválasztásánál csak annyira mérlegeli a szakmai kihívásokat, amennyire a munka-magánélet összeegyeztethetőségét.

A MUKI az ő munkaközvetítésükkel foglalkozik.


  Mit jelent ez egy munkáltató számára?


Azt jelenti, hogy a munkáltató jól képzett, rögtön munkába állítható kisgyermekes munkavállalókra tehet szert, akik nem csupán elkötelezettek, de lelkiismeretesek is lesznek a munkájuk során
, sokszor a nyolc órás munkát akár hat órába sűrítve, ha...

...ha a munkáltató képes biztosítani azokat a munkavégzési feltételeket, amelynek segítségével a kisgyermekes képes lesz a munka és a család összeegyeztetésére.

A munkavállalói igények általában az időbeni rugalmasság körül forognak, azaz a kisgyermekesek 80 %-a részmunkaidős vagy időben rugalmas állásokat keres. Ez Hollandiában a nők körében nemhogy atipikusnak, de inkább tipikusnak számít: ott a nők háromnegyede dolgozik részmunkaidőben! A hiedelemmel ellentétben, a MUKI során nem tapasztaltuk, hogy akár a kisgyermek betegségei, akár az esetleges túlmunka gondot okozott volna. Eseti alkalmakra a szülők többsége fel van készülve.

A munkakörülmények biztosítása mellett kisgyermekest megéri felvenni: a munkáltató hosszú távú, előbb-utóbb teljes munkaidőbe visszatérő, a szervezet iránt lojális munkaerőt nyer. Speciális életszakasz, speciális kiválasztás

 

A gyes-ről, gyed-ről visszatérő kisgyermekes munkavállaló kiválasztási folyamata – speciális családi életszakaszukból adódóan – ezért más területekre kell, hogy kiterjedjen, mint egy nem kisgyermekes munkavállaló esetében.

A kiválasztásnál nem elég csupán a szakmai kompetenciákat és tapasztalatokat figyelembe venni, de meg kell vizsgálni a tágabb értelemben vett környezetet is.

Körül kell járni, hogy a szülő:

  • felkészült-e a munkába való visszaállásra,
  • gondolkozott-e a gyermekfelügyelet kérdésén,
  • van-e határozott elképzelése arról, hogy mikor vesz igénybe és milyen típusú segítséget családi vagy baráti környezetéből a tipikusnak mondható helyzetekben.


További kérdés, hogy a kisgyermekes szülő milyen munkaidő beosztást és terhelést képes vállalni az adottságok mellett, és milyen jellegű (projektalapú, határozott vagy határozatlan idejű, stb.) munkaszerződést kíván kötni majd munkáltatójával. Felmerül, hogy hogyan kezeli a munkába állás első időszakát, hiszen ez jó próbatétel arra is, hogy a munkát és a családot hogyan képes majd összeegyeztetni.

Amíg ezek a pontok valakinek egyértelműek lehetnek, addig egy kisgyermekes munkavállalónak – a munkaerő-piaci kihagyás és a gyermek jelenléte miatt – korántsem azok.

A munkáltató ugyanakkor számos tényezőre – a hatályos jogszabályok szerint – nem tud rákérdezni, amelyek azonban a kiválasztáskor egyáltalán nem mellékesek.


A Munka kisgyermekkel program – támogató és teljes körű, a célcsoportra szabott szolgáltatásaival – pont ezeket a kérdéseket tárja fel és járja körül, annak érdekében, hogy mindkét fél, a munkáltató és a munkavállaló is kölcsönösen elégedett legyen egymással a majdani foglalkoztatás során.

A MUKI kiválasztási eljárása tehát ebben speciális: az egyén szakmai múltjának és készségeinek feltérképezése mellett minden esetben vizsgálja azt is, hogy a pozíció követelményei valóban összehangolhatóak-e a családi életvitellel.

Módszertanilag a fentiekre épülő és alapvetően kisgyermekes munkavállalókat és az őket foglalkoztató munkaadókat célzó munkaerő-közvetítési szolgáltatásainkat az alábbiakban mutatjuk be.


 Munkaerő-közvetítési szolgáltatásaink


Önéletrajzok begyűjtése, ingyenes hirdetési lehetőséggel

A szolgáltatás keretében elkészítjük az álláshirdetésnek megfelelő online pozíció-profilt, és csatornáinkon keresztül meghirdetjük. A beérkező összes önéletrajzot szűrés nélkül továbbítjuk az Ön számára. A kiválasztási döntésről értesítjük a pályázókat.

Teljes online toborzási rendszer

Egyeztetés után ingyenesen elkészítjük a meghirdetett pozíciónak megfelelő hirdetést, csatornáinkon keresztül hirdetésre kerülnek, majd a beérkező önéletrajzokat szelektáljuk. Kizárólag a pozíció leírásának teljes egészében megfelelő jelentkezéseket juttatjuk el Önhöz. A kiválasztási döntésről értesítjük a pályázókat.

Közvetítési tevékenység

A közvetítés teljes folyamatát elvégezzük, és kizárólag a legjobb, a cég profiljához és az elvárásokhoz leginkább illeszkedő pályázókat továbbítjuk a munkáltató felé. Különlegességünk, hogy mi nem csupán telefonos előszűrést folytatunk, hanem minden pályázóval személyesen is találkozunk. A személyes interjúk 1-1,5 órás időintervallumot vesznek igénybe, amik az előzetesen, illetve helyben kitöltött tesztek értékelésével egybekötött találkozók. Célunk a kompetenciák feltérképezése, és hogy teljes képet kapjunk a pályázóról. A kiválasztási döntésről értesítjük a pályázókat.

+AC /Értékelő Központ

A kiválasztási folyamat egyik kedvelt eszköze az Assessment Center. Ennek során az előzetesen meghatározott munkakörre jellemző szituációs feladatok elé állítják a résztvevőket, és a feladatok megoldása során szakemberek vizsgálják a pályázók viselkedését, reakcióikat. 

A szituációs feladatok által egyértelműen kiderül ki a legmegfelelőbb munkatárs a vállalat számára. Az AC segítségével feltérképezhető, hogy a pozícióra pályázók közül ki a legalkalmasabb a munkakör ellátására. Egyéni és csoportos megmérettetéseken keresztül a pályázók számot adnak készségeikről, képességeikről, kompetenciáikról.

Értékelő központot 6 főtől szervezünk maximum 12 fő számára.

Időtartama: 6-8 óra, a helyszínt az IFKA biztosítja

Az AC-n a kiválasztáson az adott terület vezetője, HR-es, pszichológus is részt vesz.

Kapcsolat:
 
Kálmán Edina
program-
menedzser
 
kalman@ifka.hu
+3620 581 2822

 

Hírek

2015.03.23.
Szülőnek lenni
2015.03.16.
Returning to work

 

bezár
vissza előre