I - Iránymutatás elbocsájtás esetén - Munka kisgyermekkel
Mit kínál a Munka kisgyermekkel program

Kapcsolat

MUNKÁLTATÓKNAK MUNKAVÁLLALÓKNAK Hírlevelet kérek Kérdésem van Tudástár

 

 

 

 

 


 

victum.hu www.artima.hu
A projektet támogatjaA projektet támogatja


© Copyright
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
2014

Iránymutatás elbocsájtás esetén

Leépítési hullámok: először a kisgyermekesek?

Amikor egy cég tömeges létszámleépítést tervez (erről a munkavállalók tíz százaléka,  de minimum 30 fő esetén beszélhetünk), az hatással lehet a szervezet további életére is: megváltozhat a szervezeti összetartás, kulcsfontosságú munkatársak szivároghatnak el, és nőhet a belső feszültség. Mindez pedig anyagi kárt is okoz a szervezetnek, hiszen az elbocsátás olyannyira romboló hatással lehet akár a maradó munkavállalókra és szervezeti kultúrára, akár az elmenőkre, hogy a szervezet ezzel a piacon elért pozícióját, üzleti kilátásait is veszélyeztetheti. 

Ez a kockázat jelentősen csökkenthető, ha a vállalat egy olyan, a leépítést több síkon kezelő csomagot kínál fel, amely mind a maradó, mind a távozó kollégáknak segít a szervezeti és munkaerő-piaci alkalmazkodásban.

A több éve a munkaerő-piacról távol maradó kisgyermekesek sajnos jellemző alanyai a létszámleépítésnek. A munkáltatók sok esetben úgy gondolkoznak róluk, hogy ők amúgy sincsenek a cégnél már több éve, így leépítésük fájdalommentesebb, mint egy éppen ott dolgozó kolléga elküldése. Ugyanakkor pont ők azok, akiknek - kisgyermekük ellátása miatt - a vállán óriási a felelősség, és akiknek előbb-utóbb vissza kell menni dolgozni, hogy a kibővült család megélhetését biztosítani tudják.

 Mit tudok tenni munkáltatóként?

A több éves munkaerő-piaci kimaradás a kisgyermekeseknél is okozhat bizonyos, a tartós munkanélkülieknél is gyakran jelentkező problémákat. Az önbizalom-vesztés, vagy a reményvesztettség sokszor együtt jár a család és a munka összeegyeztetésében jelentkező bizonytalansággal, a visszatérés időszakában. 


Egy gondoskodó vállalat ugyanakkor akár egy pár napos felkészítéssel is igen sokat tud javítani a kisgyermekesek újbóli elhelyezkedési lehetőségein.

Az egyén igényeitől és kompetenciáitól függően a karrier-tanácsadások, az önéletrajz-írás, a mentorálás, a csoportos álláskeresési felkészítések vagy tréningek, pont azt a kezdő lökést és magabiztosságot adják meg a kisgyermekes szülőnek, amely a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedéshez szükséges.


További információért keresse munkatársunkat, Stefkó Juditot!

 

Kapcsolat:
 
Kálmán Edina
program-
menedzser
 
kalman@ifka.hu
+3620 581 2822

 

Hírek

2015.03.23.
Szülőnek lenni
2015.03.16.
Returning to work

 

bezár
vissza előre