Munkajogi tanácsadás - Munka kisgyermekkel
Mit kínál a Munka kisgyermekkel program

Kapcsolat

MUNKÁLTATÓKNAK MUNKAVÁLLALÓKNAK Hírlevelet kérek Kérdésem van Tudástár

 

 

 

 

 


 

victum.hu www.artima.hu
A projektet támogatjaA projektet támogatja


© Copyright
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
2014

Munkajogi tanácsadás

Munkajogászra akár a MUKI szervezetfejlesztési tevékenysége során, akár attól függetlenül szükség lehet. A kisgyermekes munkavállaló távozása vagy munkahelyre való visszatérése (esetleg végleges megválása a munkahelytől) ugyanis mind olyan kérdéseket vet fel, amelyekre a választ a jogi környezet komplex módon szabályozza, és amelyben jó tudni a munkáltató jogait és kötelezettségeit. Ráadásul bizonyos szabályok a gyermek három éves koránál vízválasztónak számíthatnak a munkáltató szempontjából a munkaszervezés lehetőségeit illetően.

Milyen esetekben?

Minden munkáltató szeretné elkerülni az olyan helyzeteket, ahol munkajogi perbe keveredhet. A MUKI-program ideje alatt összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyek esetében a munkáltatóknál bizonytalanságot tapasztaltunk:

  • Szabadságok kérdése a visszatérő szülő esetében (a felhalmozott szabadnapok számítási és kiadási módja, lehetőségek a szabadságolás változtatására)

  • Felmondással kapcsolatos szabályok és a védettség esetei

  • Munkakör-módosítás módja, keretei

  • Kisgyermekesekre vonatkozó különleges foglalkoztatási szabályok (távmunka, részmunkaidő, túlóra és terhelhetőség kérdésköre)

  • Atipikus foglalkoztatási formák keretei; adminisztratív, illetve egyéb követelmények 
    (munkaszerződés és munkaköri leírás felülvizsgálata, kivitelezhetőség gyakorlati értelemben, egyéb feltételek rögzítése)

  • Új munkavállaló felvétele

 

Hogyan és kikkel?

Szervezetfejlesztési tevékenységnél a munkajogász vagy a háttérben tevékenykedik (kétoldalú egyeztetés), és a diagnózis alapján megfogalmazott szervezetfejlesztési javaslatcsomagot felügyeli jogi értelemben, vagy a munkáltatóval és a szervezetfejlesztési felelőssel közösen konzultálva már a javaslatcsomag kidolgozásában is aktív szerepet vállal (háromoldalú egyeztetés).

Egyéb esetekben a szolgáltatás óradíjas munkajogi tanácsadói tevékenységet jelent, amelynek időtartama az adott kérdés bonyolultságától függ.

Szerződéses feltételeket tekintve az IFKA az adott munkáltatóval áll szerződéses kapcsolatban, a munkajogi tanácsadás pedig óradíjas alapon kerül kiszámlázásra.

Milyen eredménnyel?

A munkajogi tanácsadás közvetlen eredménye,  hogy a felmerülő kérdésre kap választ az érdeklődő. Közvetett eredmény a napi vállalati működés és a szervezetfejlesztés tervezhetőbbé és biztonságosabbá válása, a jogbizonytalanságból adódó kockázatok csökkenése és az esetleges szabályellenes helyzetek orvoslása.

Referenciáink

A MUKI-program a kisgyermekes munkavállalók és az őket alkalmazó munkáltatók jogi esetei kapcsán jelentős tapasztalattal rendelkezik.  

Kapcsolat:
 
Kálmán Edina
program-
menedzser
 
kalman@ifka.hu
+3620 581 2822

 

Hírek

2015.03.23.
Szülőnek lenni
2015.03.16.
Returning to work

 

bezár
vissza előre