Esélyegyenlőségi terv és politika - Munka kisgyermekkel
Mit kínál a Munka kisgyermekkel program

Kapcsolat

MUNKÁLTATÓKNAK MUNKAVÁLLALÓKNAK Hírlevelet kérek Kérdésem van Tudástár

 

 

 

 

 


 

victum.hu www.artima.hu
A projektet támogatjaA projektet támogatja


© Copyright
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
2014

Esélyegyenlőségi terv és politika

 

Milyen esetekben?

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló (2003.CXXV.) törvény olyan védett csoportokat határoz meg, akiknek az érdekeit kötelezően figyelembe kell venni, és rájuk nézve bizonyos esetekben (jellemzően 50 fő feletti, többségében állami vagy önkormányzati tulajdonú szervezeteknél) esélyegyenlőségi intézkedéseket kell kidolgozni. A szervezetre vonatkozó iránymutatások az úgynevezett esélyegyenlőségi tervben kerülnek kifejtésre.

Esélyegyenlőségi tervet  (ET) azonban nem csupán ezek az intézmények készítenek; a versenyszférában is egyre többen igénylik az esélyegyenlőséggel foglalkozó politika kialakítását. Ezt többségében (az ilyen jellegű politikával rendelkezők 44%-ánál) a külföldi tulajdonos elvárása magyarázza, holott egy 2013-as tanulmány szerint az ET megléte és a dolgozók elégedettsége  között egyértelmű összefüggés van: a versenyszféra dolgozóit vizsgálva elégedettebbek a munkahelyükkel azok, akiknek a vállalata hangsúlyt fektet az esélyegyenlőségi terv/ politika kialakítására. Indok lehet még az ET elkészítésére a szervezeti kultúra fejlesztése iránti igény, illetve a vállalat pozitívabb CSR-megítélése.

 

Hogyan és kikkel?

MUKI-s tapasztalataink szerint a kisgyermekesek körében – főleg egy nagyvállalatnál – rendkívül gyorsan terjed annak a híre, hogy milyen indirekt és direkt módszerekkel diszkriminálják az adott cég dolgozóit. Megdöbbentő volt példákat látni: mennyire hamar ítélkezhet egy cég - saját szemszögéből érthető módon – egy jelentkező kisgyermekes munkavállalókról más kisgyermekessel kapcsolatban szerzett korábbi rossz tapasztalat miatt, ugyanakkor milyen sok alkalmas kisgyermekes  jelölt jöhet szóba egy nyitottabb cégnél olyan pozícióra is, amelyre – a szakmai feltételek miatt – még komoly fejvadász cégeknél is nehéz lett volna embert találni.

Ha tehát egy vállalat tudatosan foglalkozik az esélyegyenlőség kérdésével, nem csupán elégedettebb dolgozói kört teremthet, hanem bővíti saját  potenciális munkavállalóinak a körét is.

Az esélyegyenlőségi terv elkészítésének folyamata valójában csak egy része az esélyegyenlőségi politika kialakításának. Utóbbinál az első lépés mindenképpen a munkahelyi vezetővel vagy az ügyért felelős referenssel folytatott beszélgetés, illetve az alapelvek megfogalmazása.

Az esélyegyenlőségi vállalásokat a MUKI-ban személyes találkozó keretében beszéljük át. A folyamat nem az esélyegyenlőségi politika és a terv elfogadásával, hanem az esélyegyenlőségi akcióterv (vállalások- határidők-felelősök) elfogadásával zárul le.

A politika mellett számos szervezetnél megjelentek olyan, versenyképességet erősítő igények, mint a járulékkedvezményekkel támogatott munkavállalók felvétele és megtartása, vagy a rehabilitációs járulék „munkaerőre történő beváltása”.Milyen eredménnyel?

A MUKI-ban azt láttuk, hogy az esélyegyenlőségi politika felülvizsgálata és kidolgozása többet ad, mint pusztán a munkahelyi sokszínűség és a CSR pozitív bélyegét, illetve ezek megfelelő kommunikációjának előnyös kiaknázási lehetőségét.

Az igazi hozadék az, hogy a ténylegesen támogatott esélyegyenlőségi intézkedések által a munkáltatói környezet befogadóbbá, kreatívabbá és rugalmasabbá válik. Ez az erősödő képesség pedig mind az ügyfélkapcsolatokban, mind a képzett és motivált munkaerő megtartásában kiválóan hasznosítható.

 

Referenciáink

A program során húsz vállalati esélyegyenlőségi tervet elkészítésére kaptunk megbízást – az együttműködések során pedig mi is megtapasztaltuk, hogy milyen kételyek fogalmazódhatnak meg a munkáltatókban, milyen változtatások szükségesek, és milyen módszerekkel érhető el hatékony és mindkét fél számára elfogadható eredmény.

Kapcsolat:
 
Kálmán Edina
program-
menedzser
 
kalman@ifka.hu
+3620 581 2822

 

Hírek

2015.03.23.
Szülőnek lenni
2015.03.16.
Returning to work

 

bezár
vissza előre